Химснаб БГ АД - Русе е водещ доставчик на химически суровини за хранителната, лако-бояджийската, фармацевтичната и козметичната
индустрия, а също и в областта на индустриалната химия и производството на пластмасови изделия и почистващи препарати.
 

Дистрибуторският бизнес на "Химснаб БГ" е придобит от Safic-Alcan


новини

Френският търговец с химически суровини и материали Safic-Alcan придоби дистрибуторската дейност на българската "Химснаб БГ". Компанията е прехвърлила част от търговското си предприятие на френската група, като за целта е регистрирано ново дружество с името "Сафик-Алкан Химснаб" с адресна регистрация в Русе, съобщиха от компанията. Общо 18 служители вече са прехвърлени в новата компания, като се очаква да има промени и в мениджмънта.
 "След придобиването ще се насочим към разширяване и специализиране в логистична дейност и отдаване под наем на складови площи, както и предоставяне на услуги, специфични за индустрията", коментира изпълнителният директор на дружеството Пламен Петров. Стойността на сделката за придобиване на българския дистрибутор не беше обявена, но от документи в Търговския регистър става ясно, че тя е около 1 млн. лв.

Разрастване в Югоизточна Европа
"Химснаб БГ" е фокусирана върху разпространението на полимерни съединения и специални химикали, а оборотът й е над 17 млн. лв. "Това придобиване ще бъде използвано като основа за по-нататъшно разширяване на продуктовата гама на Safic-Alcan с някои избрани полимери и съединения с висока производителност, позволяващи на групата да обслужва повече клиенти в района на Югоизточна Европа", коментира изпълнителният директор на Safic-Alcan Марсиал Льока. "Виждаме стратегическа възможност в това да се развиваме в сектора на специалните полимери в Източна Европа чрез придобиване на местни партньори, които допринасят с ноу-хау в страната и на пазарите, където оперират. Придобиването на съществуващ бизнес ни спестява много време в сравнение с алтернативната стратегия за откриване на нови филиали в Източна Европа", добави изпълнителният директор.

Българският дистрибутор
Компанията е създадена като специализирана база за складиране и експедиция на химически продукти през 1966 г. и тогава е част от държавното обединение "Химимпорт". След приватизацията през 1997 г. се отделя като частно акционерно дружество (през 2011 г. след вливане на няколко дружества се създаде "Химснаб България", което е свързано с "Химимпорт" и се търгува на борсата, но няма връзка с "Химснаб БГ" - бел. ред.). Компанията оперира основно в България и има ограничен износ в съседните балкански страни (2%). Работи с около 900 активни клиента, а през 2014 г. приходите й са достигнали почти 17.3 млн. лева. Продуктовото портфолио на компанията покрива широк спектър от продукти - от покрития и индустриална химия до продукти за хранително-вкусовата промишленост. "Химснаб БГ" има офиси в София и Русе. Стратегическото разположение на Русе на границата с Румъния ще го направи регионален логистичен център за международната дейност на Safic-Alcan, посочват от групата. Основен акционер в българското дружество е "Химснаб Русе" и над 20 физически лица.

За групата 
Safic-Alcan обяви през август още едно придобиване, с което да укрепи позицията си в световен мащаб на пазара специални химически суровини. Групата е придобила мажоритарен дял в ChemSpec - американски дистрибутор на лепила и каучукови изделия, базиран в Охайо.
Safic-Alcan е френски мултинационален дистрибутор на специални химикали. Разработва и предлага широка гама от продукти за каучуковата промишленост, индустриалните покрития, фармацията и козметиката. Групата присъства във всички големи страни от Европейския съюз, както и в Турция и Китай. Компанията има стратегически план за развитие в страните от Източна Европа. През 2014 г. групата е регистрирала приходи от близо 403 млн. евро.

 
Вестник "Капитал Daily" (www.capital.bg)
 

 
                     Начало | Продукти | Услуги | ЕКО | ЗА НАС | КОНТАКТИ | ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ |
Copyright © 2013, Chimsnab BG – Ruse, Bulgaria